Tantieme x

Tänkte berätta lite om Tantieme "Tanten" :)
Hon är ju dräktig i 4:e månaden snart och magen växer på henne! Hon är glad och busig i hagen som vanligt och blir riden lite sporadiskt i skogen av både mig (har börjat rida lite smått då och då, är så skoj att komma igång igen men ack vad man har tappat finliret när man inte setat på häst på ca 3 år) och Malin som red Molly förrut. Oftast blir det barbackaturer i skogen men ibland blir det ett och annat dressyrpass eller lite bus i gropen med avslutning på någon liten stock :)
Hon är så underbar! Rund och go att rida och har en så underbar trav att rida barbacka på! Man sitter som i en soffa :)

Hur som så när man tittar på henne i hagen utan täcken så ser det ut som hon är i 9:e månaden utan problem :) magen växer lite fortare ju fler föl de haft, precis som på människor! Första barnet kunde jag dölja till 5:e månaden innan magen började avslöja sig men andra barnet tog det bara 3 månader sen var det kört :) Samma med Tanten :)
Det possitiva som veterinären som seminerade Tanten sa var att det var bara låte dem äta nu på sommaren för då finns chansen till att det blir ett stort och friskt föl större i slutändan. Ju längre tiden går så tar ju fölet och äter upp stoet på sina fettreserver för att växa, då är det bra som stoet har lite extra hull till vintern då de inte kan äta hur mycket som hellst i och med att fölet ligger och tar plats och trycker på magsäcken så de får itne plats med hur mycket mat som hellst i magen. Då får man se till att man har ordentliga värden på hö/höslige och även på kraftfodret för att stoet och fölet ska må bra! Vi använder hösilage från gården på vinterhalvåret och hö från gården på sommarhalvåret (då de behöver grovfoder), som kraftfoder på dräktiga ston och på föl/unghästar använder vi Kraft Grov 125 har jag för mig den heter, den har fungerat toppen och kompletterar vårat grovfoder utmärkt.

Nu så här på hösten när första frosten snart kann dyka upp ska man även vara lite försiktig med att släppa dräktiga ston och unghästar på grönt gräs när frosten fortfarande ligger på. Ingen fara längre fram på förmiddagen då det smällt men just när gräset fortfarande är vitt av frost på morgonen ska man se upp lite då det faktiskt är så att gräset försvarar sig mot kylan med att skicka upp allt socker som finns i strået längst upp i toppen som då hästen äter och får en rejäl sockerskjuts, detta kan göra så man får fång och eller kolik besvär fast det är en stor häst och oktober. Detta tror väldigt många är omöjligt men tvärt om, väldigt vanligt!!! Först frosten är faktiskt värre än det första gröna gräset på våren!

Så just nu så går Tanten och Lollo i en hage med mindre gräs i för att gräset ska få chocka ur sig sockret någon natt innan de får gå tillbaka i sin vanlig sensommarhage som de gått i tidigare.

Jag kommer berätta mer om tantiemes dräktighet längre fram, det händer inte så mycket just nu men så fort något nytt händer henne så skrivs det här :)

Lite kuriosa är att hon gått hela 103 dagar och när de gått 120 dagar så är fostret 20 cm stort och väger ca 1 kg :)


// Therese

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0