Tantieme betäckning

Eftersom vi betäcker Emie iår så tänkte jag att jag kunde skriva om hela förloppet. Hur det går till och hur det går för henne.


Allt började i våras iallafall, jag och Therese bestämde att vi skulle betäcka Emie igen. Vi tittade runt på vilken hingst vi ville ha på henne. Men allt slutade med Business x denna gång oxå. Så det kommer bli ett hel syskon till Toulouce.

Vi visste att vi ville ha ett tidigt föl så i maj behövde hon betäckas. Direkt när vi såg första brunsten så skrev vi upp den och försökte följa henne hela tiden så vi visste när vi behövde åka med henne.

Therese kontakta stuteriet där vi betäckte henne förra gången, och där blev det denna gång oxå. Vi trivdes så bra med dom som har stuteriet och sen så ligger det bara 30 minuter från oss så det är inte så långt att åka.
När Therese hade pratat med dom så var det bara att hålla koll på damen, så man inte missade brunsten.

När maj kom så hade vi rätt så bra koll på Emie och vi visste att hon skulle brunsta i mitten av maj, men ingen brunst kom. Det hade varit så varmt hela våren å hon hade brunstat massor men när det blev kallt i maj så vissade Emie inte brunsten ligga mycket som hon hade gjort tidigare.
Så vi åkte till stuteriet på kontroll för att se hur långt hon var gången. Och när vi kom dit så såg vi första tecknet på att hon var brunstig, men då var det försent för denna brunst. Hon hade släppt ägget på natten eller morgonen. Så då var det bara att vänta 16 dagar igen.

När man kommer dit så får man ställa hästen i ett "bås" där veterinären kan ultraljuda stoet och se så allt är bra.
Emie visste direkt var det var frågan om och man såg på henne att hon visste vad som var på gång.


När vi åkte därifrån så räknade vi ut att hon skulle falla i brunst den 10 juni. Så då skulle vi åka dit med hennn den 9 juni så hon skulle stå där under helgen.
Therese pratade med dom som har Business om vilket datum som hon skulle betäckas, men då så skulle inte det funka då personerna som skulle tappa Bisse (som han kallas) hade barn som tog studenten just den 10 juni.

Då prata vi med stuteriet och bestämde att vi skulle spruta igång Emie, då vi inte ville ha senare föl än början av maj så blev det bäst. Fredag den 3 juni så sprutade Therese igång henne och i Måndags den 6 maj så åkte vi till stuteriet med henne för att kolla hur långt hon hade kommit. Emie hade kommit så långt i brunstcykeln så hon fick stanna kvar där för hon skulle betäckas under Tisdagen.

När vi betäckde förra gången så hade vi frystsperma, men denna gång ville vi ha färsk så då måste man passa in det så himla mycket mer.
Emie är fortfarande kvar på stuteriet, men vi hoppas vi får hämta henne idag.
Då ska hon vara betäckt och ett litet föl runt den 7 maj nästa år är beräknat=)



Uppföljning kommer......





Kommentarer
Postat av: Mli

Kostade allt ca sugen själv:) men priset som stoppar mig:) kul att höra vad allt går på med business:)

2011-06-08 @ 19:48:13
URL: http://mlidahlgren.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0